Industrial & Trade

HFB

Post by:

Mede door het dumpen van staal uit het verre Oosten, tegen zeer lage prijzen, sluiten er steeds meer productiefaciliteiten voor staal. Sommige gewesten raken in een diepe economische crisis doordat tienduizenden mensen hun baan verliezen en er geen enkel vorm van arbeid voor in de plaats komen.

Deze hoogoven werd al geruime tijd geleden stil gelegd, aanvankelijk met de bedoeling dat hij later weer in gebruik genomen zou worden, maar enige tijd geleden besloot ArcelorMittal, de eigenaar van de hoogoven, dat de productie nooit meer op gang zou komen. De gehele warme productielijn is hiermee gesloten en zal niet meer in gebruik genomen worden. 

Omdat religieuze gebouwen en industrie mijn voorkeur heeft werd het tijd om het terrein aan een eerste verkenning te onderwerpen... Bij aankomst leek het wel alsof men ons verwachtte want de hoofdingang stond open. Een beetje aarzelend, omdat we niet zeker wisten of er een portier in het huisje zat, liepen we in de richting van de hoofdingang en toen er geen portier aanwezig bleek te zijn, beschouwden we de openstaande poorten maar als een uitnodiging om het terrein op te lopen. Toen we net op het terrein waren, reed er een bestelauto het terrein op en even dachten we dat onze explore snel voorbij zou zijn, omdat we nergens beschutting konden vinden. De twee mannen in de auto keken ons aan, knikten even en reden met onverminderde snelheid door, naar een -naar later bleek- grote CO2 tank die nog in bedrijf bleek te zijn.
De uitgestrektheid van deze locatie is enorm, de grootsheid van installaties en machines is indrukwekkend maar het besef dat deze explore ook alleen mogelijk is doordat velen er hun baan hebben verloren, maken het ook triest. De reportage is dan ook een ode aan de -veelal mannen- die er jaren onder zware omstandigheden hebben gewerkt en door de productie van staal, voor gezorgd hebben dat we kunnen wonen en reizen, want staal is -sinds de ijzertijd- niet meer weg te denken uit ons leven.