Fotografie

In de tijd dat de mijnbouw nog actief was in Zuid-Limburg, werd ik geboren en groeide ik op in een dorp waar de laatste actieve mijn haar deuren sloot, toen ik 4 jaar oud was. De terreinen lagen er al snel verlaten bij en een paar jaar later zette ik -samen met mijn jeugdvrienden- de eerste stappen op het terrein. Ik was gefascineerd door de enorme gebouwen en kon wegdromen bij de gedachten hoe het vroeger allemaal geweest was in de mijnen. Ik kende de verhalen van mijn vader die nog een aantal jaren als bankwerker in de mijn gewerkt had en wist dus redelijk goed hoe het proces van ontginnen tot de productie van kolen verliep. Het mijnterrein bleef er jaren liggen en soms werden er gebouwen gesloopt, totdat de laatste gebouwen van de mijn en de naastgelegen energiecentrale gesloopt werden. Voor mij was dat de eerste keer dat ik me realiseerde dat ik de mijn nog één keer wilde fotograferen, voordat ze gesloopt zou werden. De passie voor fotografie was er in die jaren ook al, tijdens vakanties, dagjes uit of wandelingen was ik degene die met de camera van mijn vader in de handen liep en vaak de foto's maakte.

In de jaren 80 van de vorige eeuw, kreeg ik van mijn ouders mijn eerste eigen camera, een Fuji compactcamera die verrassend goede beelden maakte. Toch bleef ik de mogelijkheden van een SLR wel missen en ik sleepte nog vaak met de Canon A1 van mijn vader... Het was dan ook geen toeval dat de eerste kerst nadat ik het ouderlijk nest verlaten had, ik mijn eerste eigen SLR: de Canon 500N, kreeg. In 2003 stapte ik, met de aankoop van de Canon 300D, over op de digitale fotografie en ik merkte al snel dat het digitale tijdperk veel mogelijk maakte dat (voor de amateur) tot dat moment niet mogelijk was. De ontwikkelingen gingen de eerste jaren snel en ik begon mijn fotografie-uitrusting wat meer gestalte te geven. Op verschillende pagina's zag ik foto's voorbij komen van verlaten en vervallen gebouwen en ik ontdekte dat dit een ware stroming binnen de fotografie begon te worden. Kort daarna liep ik alleen door de eerste locatie en maakte ik mijn eerste foto's van het station van Montzen, dat er toen nog redelijk bij lag. Er volgde een tijd dat ik heel fanatiek op zoek ging naar andere locaties en dat ik mij met geen ander soort fotografie meer bezig hield dan urbex.

Inmiddels is urban-exploring, vanwege gezondheidsredenen en wetswijzigingen in Nederland en België, op de achtergrond komen te staan. 
Fotografie is voor mij vooral een manier van expressie en een goede reden om in de natuur of andere rustige plaatsen op te zoeken. Kijkend door de zoeker van de camera kan ik (als je niet op een perron of klif staat) even alles om me heen vergeten en bezig zijn met dat ene beeld. Foto's neem ik in eerste instantie voor mezelf, op deze webpagina, mijn Flickr account en op Wikimedia Commons laat ik mensen zien wat ik fotografeer.
Hoewel sommige foto's (uit het verleden) nog van een watermerk en andere EXIF-informatie voorzien zijn, zijn alle foto's op deze webpagina gepubliceerd met  Creative Commons Naamslicentie (CC-BY) Creative Commons Naamsvermelding licentie. U mag de foto's op de website (met uitzondering van alle illustraties in Magic Lantern), zowel persoonlijk als commercieel, zonder kosten gebruiken mits u de naam van de maker of link naar de webpagina, bij de foto vermeldt.


Webpagina

Toen ik in 1996 een vakantie naar Kreta geboekt had, ging ik met mijn inbelmodem en verbinding van Planet Internet, op zoek naar informatie over het eiland. In die tijd stond internet nog in de kinderschoenen en het aantal wereldwijde pagina's waren nog te overzien. Ik ontdekte al snel dat er weinig of geen informatie in het Nederlands te vinden was over dat eiland.
Nadat ik met vakantie geweest was, besloot ik dat dit anders moest: ik had immers heel wat foto's gemaakt, veel gezien en de nodige reisgidsen doorgespit. In het najaar van 1996 ontdekte ik Frontpage en ging aan de slag met mijn eerste webpagina. In die tijd kon je als particulier nog geen .nl domeinnamen registreren, dus lanceerde ik mijn webpagina onder de naam www.kretapagina.com. Internet begon steeds meer te evolueren waardoor er steeds meer mogelijkheden kwamen en de tijd die ik kon besteden aan de webpagina werd steeds krapper, waardoor ik in 2003 definitief besloot de stekker uit die webpagina te trekken. 

De jaren gingen voorbij en doordat ik van functie veranderde, kreeg ik ook weer meer tijd voor mijn hobby's. Internet had echter in die jaren zeker niet stil gezeten en statische webpagina's zijn passé, dus begon ik mijzelf te verdiepen in CMS. Er waren drie grote spelers op de markt: WordPress, Joomla! en Drupal. WordPress viel eigenlijk al vrij snel af vanwege het feit dat het een eenvoudig systeem is dat ook nog eens geliefd is bij scriptkiddies en hackers. Beveiliging en privacy heb ik hoog in het vaandel staan, maar het maken van een webpagina mag, voor mij ook best een uitdaging zijn, dus ging ik aan de slag met zowel Joomla! als Drupal. 

Na wat experimenteren ging de eerste versie van eosfoto.nl online. Gaandeweg ontdekte ik steeds meer mogelijkheden voor wat eerst problemen leken en begon de logica van een CMS te zien. Inmiddels heeft deze webpagina zijn tweede grote verandering ondergaan, het resultaat daarvan vindt u hier


Mocht u in contact komen met mij, neem dan gerust contact op met het algemene e-mail adres van de website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..